Wapń plus witamina D i ryzyko raka jelita grubego

Wyniki badania Inicjatywy Zdrowia Kobiet (WHI) dotyczącego suplementacji wapnia i witaminy D oraz ryzyka wystąpienia raka okrężnicy i odbytnicy zgłoszonego przez Wactawskiego-Wende et al. (Wydanie 16 lutego) nie są zaskakujące. Główny problem z badaniem, z perspektywy czasu, polega na tym, że, jak przyznają autorzy, dawka 400 jm witaminy D3 była niewystarczająca do podniesienia poziomu 25-hydroksywitaminy D we krwi do tego, co obecnie uważa się za zdrowy zakres powyżej 78 nmoli na litr (30 ng na mililitr). Obecnie zaleca się, aby 1000 IU witaminy D3 dziennie było konieczne, aby osiągnąć ten poziom2 i aby zmaksymalizować wchłanianie wapnia przez jelit3 dla optymalnego stanu kości i zapobiegania rakowi.4 Niemal wszyscy badani mieli niewystarczalność witaminy D według powyższe kryterium, zarówno na początku, jak i na końcu procesu. Najważniejszym odkryciem tego badania jest to, że kobiety w najniższym kwartylu poziomu 25-hydroksywitaminy D w surowicy (mniej niż 31 nmoli na litr) miały częstość występowania raka jelita grubego, który stanowił 253 procent zachorowalności w najwyższym kwartylu (surowica 25). poziom hydroksywitaminy D, .88,4 nmol na litr). Dane te są zgodne z obserwacją, że istnieje odwrotna zależność między poziomem 25-hydroksywitaminy D w surowicy a ryzykiem raka okrężnicy. Te kobiety potrzebują więcej witaminy D.
Michael F. Holick, MD, Ph.D.
Boston University Medical Center, Boston, MA 02118
[email protected] edu
6 Referencje1. Wactawski-Wende J, Kotchen JM, Anderson GL, et al. Wapń z suplementacją witaminy D i ryzyko raka jelita grubego. N Engl J Med 2006; 354: 684-696 [Erratum, N Engl J Med 2006; 354: 1102.]
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Tangpricha V, Koutkia P, Rieke SM, Chen TC, Perez AA, Holick MF. Fortyfikacja soku pomarańczowego z witaminą D: nowatorskie podejście do poprawy zdrowia odżywiania witaminą D. Am J Clin Nutr 2003; 77: 1478-1483
Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Heaney RP, Dowell MS, Hale CA, Bendich A. Absorpcja wapnia różni się w zakresie referencyjnym dla 25-hydroksywitaminy w surowicy D. J Am Coll Nutr 2003; 22: 142-146
Web of Science MedlineGoogle Scholar
4. Holick MF. Światło słoneczne i witamina D dla zdrowia kości i zapobiegania chorobom autoimmunologicznym, nowotworom i chorobom sercowo-naczyniowym. Am J Clin Nutr 2004; 80: Suppl: 1678S-1688S
Web of Science MedlineGoogle Scholar
5. Gorham ED, Garland CF, Garland FC, i in. Witamina D i zapobieganie rakowi jelita grubego. J Steroid Biochem Mol Biol 2005; 97: 179-194
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
6. Przekaż WB. Oszacowanie przedwczesnej umieralności z powodu raka w USA z powodu niewystarczających dawek promieniowania słonecznego ultrafioletowego B. Cancer 2002; 94: 1867-1875
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
Wyniki badania WHI w odniesieniu do raka jelita grubego wydają się sprzeczne z danymi epidemiologicznymi. Dwoma krytycznymi kwestiami są dawka i czas leczenia. Na podstawie związku między 25-hydroksywitaminą D a rakiem jelita grubego w badaniu zdrowia pielęgniarek (NHS) obliczone zmniejszenie ryzyka interwencji w badaniu WHI wyniosłoby tylko około 13% Co więcej, w NHS statystycznie istotne zmniejszenie raka okrężnicy i odbytnicy w związku z większym spożyciem witaminy D pojawiło się tylko u kobiet, które stosowały suplementy przez ponad 10 lat.2 W badaniach z randomizacją, wapń zmniejsza nawrót gruczolaka, w tym duże gruczolaki, zgodne z rolą wapnia we wczesnych stadiach karcinogenezy.3 Dane epidemiologiczne sugerują, że korzyści z wapnia mogą się zmniejszać w dawce około 700 mg na dobę.4 W badaniu WHI spożycie wapnia wyniosło 1151 mg na dnia na początku badania i odnotowano jego wzrost w trakcie badania. Nie jest jasne, ile kobiet spożywa wapń w dawce na tyle niskiej, aby skorzystać z interwencji lub czy czas trwania interwencji był wystarczający. Chociaż badanie WHI dostarcza ważnych danych, korzyści wapnia i witaminy D mogą występować w dawkach i czasie trwania nie ocenionych w tym badaniu.
Edward Giovannucci, MD, Sc.D.
Harvard School of Public Health, Boston, MA 02115
edward. [email protected] harvard.edu
4 Referencje1. Feskanich D, Ma J, Fuchs CS, i in. Metabolity witaminy D w osoczu i ryzyko raka jelita grubego u kobiet. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2004; 13: 1502-1508
Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Martinez ME, Giovannucci EL, Colditz GA, i in. Wapń, witamina D i występowanie raka jelita grubego u kobiet. J Natl Cancer Inst 1996; 88: 1375-1382
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Baron JA, Beach M, Mandel JS, i in. Suplementy wapnia w profilaktyce gruczolaków jelita grubego. N Engl J Med 1999; 340: 101-107
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
4. Wu K, Willett WC, Fuchs CS, Colditz GA, Giovannucci E. Pobranie wapnia i ryzyko raka okrężnicy u kobiet i mężczyzn. J Natl Cancer Inst 2002; 94: 437-446
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
Odpowiedź
Autorzy odpowiadają: Drs. Holick i Giovannucci podnoszą punkty dotyczące dawki witaminy D3, osobistego spożycia wapnia przez uczestników oraz czasu trwania badania. Interwencja wapń-plus-witamina-D stosowana w badaniu WHI została wybrana na początku lat 90-tych, a próba została zaprojektowana w celu oceny pierwotnego efektu suplementacji na złamanie biodra. Dostarczono witaminy D3, aby wspomóc wchłanianie wapnia. W tym czasie suplementację 400 jm witaminy D3 uznano za znaczny. Następnie Instytut Medycyny zalecił spożycie 400 do 600 IU dla kobiet powyżej 50 roku życia w celu utrzymania gęstości kości i zapobiegania zaburzeniom związanym z niedoborem witaminy D. Niektórzy zalecają większe spożycie, chociaż nie ma obecnie zgody co do optymalnego przyjmowania, zwłaszcza w zapobieganiu rakowi jelita grubego.
Dr Holick twierdzi, że dawka 400 IU zastosowana w badaniu WHI była zbyt mała, aby była skuteczna. Ostatnie dane dotyczące dawka-odpowiedź2 sugerują, że suplementy stosowane w badaniu prawdopodobnie zwiększałyby średnie poziomy 25-hydroksywitaminy D w surowicy o około 4 ng na mililitr, co może być niewystarczające, aby mieć wpływ na raka jelita grubego. Głównym efektem w analizach podgrup w naszym badaniu było stwierdzenie, że niższe poziomy witaminy D w surowicy wiązały się z wyższym ryzykiem raka okrężnicy i odbytnicy, co stanowiło wsparcie dla dr. Hipoteza Holicka. Wyniki te należy jednak interpretować ostrożnie, ponieważ nasze analizy nie obejmowały kontroli wszystkich potencjalnych czynników zakłócających.
Dr Giovannucci twierdzi, że osobiste spożycie wapnia przez uczestników badania WHI (średnie spożycie, 1151 mg) było bliskie zalecanym poziomom1 i zbyt wysokie, aby wykazać działanie zapobiegawcze. Niemniej jednak ponad 12 000 uczestników zgłosiło spożycie wapnia na poziomie poniżej 800 mg na początku badan
[hasła pokrewne: bimatoprost, bruksizm, wagi apteczne ]
[patrz też: telfexo opinie, hemoroidy wikipedia, forxiga cena ]