Zmiany poziomów lipidów i lipoprotein i masy ciała u Indian Tarahumara po spożyciu zamożnej diety ad

Każda osoba dorosła podpisała formularz zgody uprzednio zatwierdzony przez nasz komitet ds. Dochodzeń, rząd meksykański i Misję Jezuitów Sisoguichi, która posiadała obiekty wykorzystywane w badaniu. Te ciała również zatwierdziły nasz protokół eksperymentalny. W przypadku młodzieńca, on i krewny, z którym żył, wyrazili zgodę. Jednostka metaboliczna powstała w nieużywanym budynku szkoły misyjnej w pobliżu małego szpitala społeczności. Badaną żywność ważono i przygotowywano w kuchni, a osobniki podawano w sąsiedniej jadalni. Rutyna obejmowała nadzorowane posiłki w regularnych porach, codzienne ważenie i nakłucia żywieniowe dwa razy w tygodniu. Wszyscy badani byli zdrowi i współpracowali podczas badania. Ich poziom aktywności fizycznej był stały przez całe badanie.
Plan żywieniowy
Tabela 1. Tabela 1. Skład diety w każdym okresie badania * Projekt eksperymentalny składał się z dwóch kolejnych okresów diety (tabela 1). Tradycyjna dieta Tarahumara była serwowana w tygodniu 1. Była to dieta, którą konsumowali wszyscy pacjenci; miał niski poziom cholesterolu i tłuszczu oraz wysoki poziom węglowodanów i błonnika. Była to podstawowa dieta, którą stosowaliśmy w naszym pierwszym badaniu metabolicznym wśród Tarahumary7. Po tej diecie następowało pięć tygodni bogatej diety, która odzwierciedlała wysoką zawartość tłuszczu, cholesterolu, cukru i energii typowej amerykańskiej diety. 8 Wskaźnik zawartości cholesterolu nasyconego 9, który wskazuje na hipercholesterolemiczny i miażdżycowy potencjał pokarmowy, znacznie się zwiększył, od 20 w diecie Tarahumara do 149 w diecie bogatej.
Zawartość energii w podstawowej diecie Tarahumara wynosiła 2700 kcal dziennie dla mężczyzn i jednej kobiety z nadwagą i 2200 kcal dziennie dla chłopca i czterech szczupłych kobiet. Te kaloryczne wartości spożycia zbliżały się do szacowanych potrzeb eukaliptycznych osób. 10. Dieta bogata była wyższa w kaloriach: 3400 kcal dziennie przez pierwszy tydzień i 4100 kcal dziennie przez pozostałe cztery tygodnie dla wszystkich osobników. Stanowiło to spożycie energii od 151 do 186 procent ich szacowanych potrzeb eukalorycznych. W okresie, w którym podawano zamożną dietę, ta sama dieta była podawana każdemu osobnikowi. Stosowanie tej samej diety dla każdego przedmiotu upraszczało przygotowywanie i podawanie posiłków tym grupom rodzinnym w tym dość prymitywnym środowisku. Tarahumara chętnie przyjęła zamożną dietę, prawdopodobnie dlatego, że niedobór żywności nie jest rzadkością dla nich, a obfite jedzenie jest uważane za luksus, który można spożyć, kiedy jest dostępny.
Obie diety składały się z produktów spożywczych, które można było kupić na miejscu. Dieta Tarahumara składała się głównie z fasoli pinto i kukurydzy, która została ugotowana na tortille i pinole (zmielona prażona kukurydza zmieszana z zimną wodą i spożywana jako napój). Porcje owoców, warzyw, papryki chili, kawy oraz niewielkie ilości cukru i białka były uwzględnione w codziennym planie posiłków.
W zamożnej diecie ser, masło, smalec, żółtka jaj i biała mąka zastąpiły wszystkie tortille kukurydziane i pinole oraz niektóre ziarna. Napoje bezalkoholowe, cukier stołowy i galaretka zostały dodane do diety. Tych środków spożywczych używano w codziennym planie posiłku składającym się z trzech posiłków
[przypisy: duostea opinie, sanus stalowa wola, linoderm acne ]