Zmiany poziomów lipidów i lipoprotein i masy ciała u Indian Tarahumara po spożyciu zamożnej diety cd

Mąkę rafinowaną wykorzystano do wytworzenia tortilli z mąki i ciasta (wytworzonego ze smalcu, żółtka jaja, białka jajka i cukru). Jedna trzecia dnia żółtka jaja była podawana przy każdym posiłku. Żółtko jajecznica było na śniadanie białkiem jaja. Na obiad i kolację żółtko jaja zostało zmieszane odpowiednio z zupą jarzynową i fasolką. Fasola pinto zostały opieczone z części smalcu. Ser podawano w zwykły sposób, w indywidualnie zważonych plastrach. Chociaż zamożna dieta miała być serwowana przez pięć tygodni, okres ten został skrócony do czterech tygodni dla trzech osób z powodów osobistych.
Regularne pomiary antropometryczne obejmowały wysokość, masę ciała i grubość fałdu skórnego trójgłowy.
Badania laboratoryjne
Próbki krwi pobierano dwa razy w tygodniu przez całe badanie. Próbki osocza otrzymano z krwi żylnej przez odwirowanie i natychmiast zamrożono. Pod koniec okresu badań zamrożone próbki zostały przetransportowane drogą powietrzną do naszego laboratorium w Stanach Zjednoczonych w celu przeprowadzenia natychmiastowej analizy. My i inni wykazaliśmy stabilność wartości lipidów i lipoprotein w osoczu zamrożonym przez okres krótszy niż jeden miesiąc. Poziom cholesterolu i triglicerydów mierzono we wszystkich próbach za pomocą AutoAnalyzer II (Technicon Instruments, Tarrytown, NY) .11 Analizy lipoprotein przeprowadzono na jednej próbce z każdego tygodnia zgodnie z ustalonymi technikami Lipid Research Clinics ultrawirowania i strącania.11
Różnice w obrębie osobników porównywano za pomocą sparowanego t-testu i różnic między grupami osobników za pomocą testu t-Studenta.12 Dwustronne wartości P wynoszące 0,05 lub mniej uważano za wskazujące na istotność statystyczną.
Wyniki
Średnie zmiany poziomów lipidów i lipoprotein w osoczu
Rysunek 1. Rycina 1. Średnie stężenia stężeń w osoczu (. SE) i cholesterol lipoproteinowy u 10 Indian Tarahumara. Wartości są uwzględniane w przypadku 10 osób, które ukończyły całe sześciotygodniowe badanie. Stężenie cholesterolu całkowitego w osoczu, cholesterolu LDL i HDL gwałtownie wzrosło, gdy dieta bogata została wprowadzona po tygodniu diety podstawowej Tarahumara. Gwiazdki wskazują wartości znacząco różne (P <0,05) od linii podstawowej przez sparowany test t-Studenta. Aby przeliczyć wartości cholesterolu na milimole na litr, pomnóż przez 0,02586.
Średnie (. SE) stężenie cholesterolu w osoczu u wszystkich pacjentów zwiększyło się z 121 . 5 mg na decylitr (3,13 . 0,13 mmol na litr) w tygodniu diety Tarahumara do 159 . 6 mg na decylitr (4,11 . 0,16 mmol na litr , P <0,001) w ostatnim tygodniu diety zamożnej (ryc. 1). Wzrost średniego poziomu cholesterolu w osoczu wynosił zatem 38 . 3 mg na decylitr (0,98 . 0,08 mmol na litr), lub 31 procent. Te zmiany stężenia cholesterolu w osoczu wystąpiły szybko; poziomy wzrosły z 118 . 5 do 146 . 7 mg na decylitr (3,05 . 0,13 do 3,78 . 0,18 mmol na litr, P <0,001) po zaledwie czterech dniach diety zamożnej (ryc. 1). Średni poziom cholesterolu dodatkowo wzrósł do 158 . 6 mg na decylitr (4,09 . 0,16 mmol na litr, P <0,005) po siedmiu dniach diety zamożnej i wahał się od 151 do 162 mg na decylitr (3,90 do 4,19 mmol na litr) podczas ostatnie cztery tygodnie badania.
Poziom cholesterolu LDL wzrósł znacząco z 72 . 3 mg na decylitr (1,86 . 0,08 mmol na litr) w okresie diety Tarahumara do 100 . 4 mg na decylitr (2,59 . 0,10 mmol na litr) pod koniec okresu zamożności. dieta – wzrost o 39% (p <0,001) (ryc [podobne: caloricontrol opinie, telfexo ulotka, kermuren 10 ]