Zmiany poziomów lipidów i lipoprotein i masy ciała u Indian Tarahumara po spożyciu zamożnej diety

CO się dzieje, gdy dochodzi do głębokiej zmiany w tradycyjnej diecie kultury, od zwyczajowej diety niskotłuszczowej, w dużej mierze nieprzetworzonej żywności roślinnej, po bogatą dietę zawierającą wysokotłuszczowe i niskowłókniste produkty wytwarzane przez nowoczesną technologię żywnościową. Ten rodzaj zmian żywieniowych zachodzi w całym rozwijającym się świecie1. Światowa Organizacja Zdrowia poinformowała, że choroba wieńcowa przechodzi z rzadkiej rzadkości w rozwijającym się świecie w kierunku epidemii zdrowia publicznego, którą już jest w bardziej zamożnych krajach.2 Trowell i Burkitt opisał wiele krajów rozwijających się, w których choroba wieńcowa stała się lub może stać się poważnym problemem zdrowotnym.3 Ta dostatek nie wywarł jeszcze większego wpływu na Indian Tarahumara z Meksyku, którzy żyją na wysokich płaskowyżach gór Sierra Madre w stanie Chihuahua. Głównymi pokarmami Tarahumara są kukurydza i fasola, inne warzywa i owoce oraz małe ilości zwierząt łownych, ryb i jaj.4, 5 Jeśli dostarczono wystarczającej ilości kalorii, ich dieta, która była tradycyjną potrawą Mezoameryki przez kilka tysięcy lat, jest odpowiednia pod względem odżywczym.5 Jak można się spodziewać, dieta Tarahumara ma wyjątkowo niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, a choroba niedokrwienna serca jest rzadkością6. Tarahumara (nazwa oznacza flota stóp ) jest warta wartości. Są smukłe4 iw doskonałym stanie sercowo-naczyniowym4, 6 Nie występuje nadciśnienie tętnicze, a poziom cholesterolu całkowitego w osoczu i lipoprotein o małej gęstości (LDL) jest niski.4 Oceniliśmy, że są oni idealnymi ludźmi do pomiaru krótkotrwały efekt hiperkalorycznej, zamożnej diety powszechnej w uprzemysłowionych krajach świata.
W związku z cenną pomocą meksykańskiego rządu i jezuickiej misji Tarahumara, zwerbowaliśmy Tarahumara mężczyzn i kobiety do spożywania diety bardziej typowej dla Stanów Zjednoczonych niż własnej kultury. Wybraliśmy dietę bogatą w tłuszcze, cholesterol, cukier i kalorie oraz niską zawartość złożonych węglowodanów i błonnika. W skrócie, daliśmy im takie samo bogate w składniki odżywcze, które są dostępne dla wielu Amerykanów każdego dnia i które często są spożywane w nadmiernych ilościach podczas wakacji i sezonów wakacyjnych.
Metody
Osoby badane
Badanie to przeprowadzono w małej wiosce Sisoguichi w Chihuahua w górach Sierra Madre w północnym Meksyku – ojczystej ziemi Tarahumara. Społeczność Tarahumara została powiadomiona werbalnie o naszym zamiarze rekrutowania osób do badania, a ludzie przybyli do Sisoguichi, aby zgłosić się na ochotnika. Trzech z rekrutowanych mężczyzn brało udział w poprzednim badaniu nad żywieniem cholesterolu7 i przyprowadziło z nimi sąsiadów i członków rodziny. Grupa wolontariuszy była bardziej zróżnicowana niż w poprzednim badaniu, ponieważ obejmowała kobiety i miała szerszy zakres wiekowy. Grupa badana składała się z 12 osób dorosłych (w wieku od 18 do 35 lat) i chłopca (wiek, 12 lat). Dorośli (pięć kobiet i siedmiu mężczyzn) obejmowały cztery pary małżeńskie. Trzy z pięciu kobiet laktowały. Wszyscy badani byli tradycyjnymi Indianami Tarahumara w wyglądzie, języku, stroju i zwyczajach. Mężczyźni (nie licząc chłopca) i kobiety mieli podobny wskaźnik masy ciała (zdefiniowany jako waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach), co było normalne u wszystkich badanych z wyjątkiem jednej kobiety, której wskaźnik wynosił 32,4 (w porównaniu ze średnią [. SE] 21,3 . 1,0 dla czterech innych kobiet i 21,8 . 1,5 dla mężczyzn).
Projekt badawczy został wyjaśniony uczestnikom w języku Tarahumara przez tłumacza
[przypisy: surowica przeciwtężcowa, medikon grodzisk mazowiecki, solcoseryl opinie ]